2013. december 21., szombat

Sergio Corbucci: A halál csöndje/Il grande silenzio/The Great Silence (1968)

Sergio Corbucci: A halál csöndje/Il grande silenzio/The Great Silence (1968)

Főszereplők: Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski, Vonetta McGee, Frank Wolff

Magyar dvd-borító

Borzasztó hideg, befagyott puskák, éhező emberek - és fejvadászok. Sergio Corbucci rendező ebbe a világba visz el bennünket, és ebben a világban ismerhetjük meg a magányosan utazó Silenziót is, aki egy kisvárosba tart. A városban lakik valaki, egy Pollicut nevű gazfickó, akivel Silenzio még gyerekként találkozott, és aki kegyetlenül megcsonkította. A leszámolás ideje elérkezett, de a dolgok nem mennek ilyen simán: Pollicut-ot egy véres kezű fejvadász, Tigrero védelmezi bandájával. A fejvadász az úgynevezett törvényen kívüliekre vadászik, azokra a férfiakra és nőkre, akik elhagyták a kisvárost, és életüket a vadonban, hóban-fagyban tengetik. Silenzio és a fejvadász között végképp elkerülhetetlenné válik az összecsapás, amikor egy fiatalasszony a Tigrero által orvul meggyilkolt férje miatti bosszújával a titokzatos, hallgatag idegent bízza meg…

A hatvanas évek italowestern hullámának Sergio Leone volt a koronázatlan királya, mondják a hozzáértők. „A jó, a rossz és a csúf”, vagy a „Volt egyszer egy vadnyugat” című mesterművek elkészítése okán azt hiszem, Leone tényleg rászolgált erre a kitüntető címre. De Leone mellett szorosan ott áll „A halál csöndje”. Sergio Corbucci italowesternje tartalmazza mindazt, amit a fent említett két klasszikus: izgalom, drámaiság, erőszak, felejthetetlen filmzene és szintén felejthetetlen, katarzisba torkolló befejezés. A forgatókönyv, amit Corbucci negyedmagával írt rendkívüli precizitással bír, a figurák jobbak már nem is lehetnének. Klaus Kinski fejvadásza brutális, sunyi, cinikus és végtelenül aljas, Frank Wolff (akinek a „… vadnyugat” elején meggyilkolt farmerkarakterére valószínűleg mindenki emlékszik, és aki fájdalmasan korán, már 1971-ben elhunyt) seriffjelöltjével talán a legkönnyebb azonosulnia a nézőnek, Vonetta McGee özvegye talpraesettsége ellenére végig határtalan fájdalmat sugároz magából, Silenzio rejtélyes hősalakja pedig sok mindenben hasonlít a Leone által megteremtett, és Charles Bronson által életre keltett Harmonikára.

Corbuccinak egy dologban még túlszárnyalnia is sikerült Leone remekeit, mégpedig a finálé tragikumában. „A halál csöndje” befejezéséről nem is illik többet mondani, azt egyszerűen látni kell, már csak azért is, mert ilyen típusú lezárással tízezer film közül talán ha egyben találkozhatunk.
Az eseményeket természetesen Ennio Morricone dallamai kísérik; Morricone az egyik legkreatívabb időszakát élte ekkoriban, Pasolini-filmekhez, giallókhoz, politikai és bűnügyi mozikhoz egyaránt a legjobbat tette hozzá.
Corbucci filmje egyébként nem jöhetett volna létre (vagy legalábbis nem ilyen színvonalon), ha nincs Jean-Louis Trintignant. A francia színész csak úgy vállalta el Silenzio szerepét (szívességet téve ezzel egy producer barátjának), hogy kikötötte, nem kell túl sok dialógust megtanulnia - nos, mint láthatjuk, ez a feltétele igencsak hatásosan teljesült. A karakter mindazonáltal tökéletes: a múltbéli sérelmei megrázóak, különleges pisztolyával a kezében, fekete ruhájában pedig imponáló jelenség a vásznon. „A halál csöndje” érdekes csavart is tartalmaz a Leone-féle „Pár dollárral többért” sztorijához képest. Míg utóbbiban a Clint Eastwood és Lee Van Cleef által játszott két fejvadász a pozitív hős, addig Corbuccinál Kinski és bandája kegyetlen, pénzéhes gazfickók gyülekezete; a banditák annyira aljasak, hogy még attól sem riadnak vissza, hogy áldozatukat annak rokonai előtt lőjék le.

Corbucci remekműve nem pusztán az italowestern műfajban tartozik a hatvanas évtized csúcspontjai közé. Stílusa, a magában hordozott tragikuma, rendezői megoldásai besorolástól függetlenül emelik a legjobbak közé; kultikusságát ráadásul még az is erősíti, hogy a rendező személyét és munkásságát a korabeli kritika kevés kivétellel mindig is lekicsinylően kezelte. 

Főcím

Silenzio

A kegyelmet nem ismerő fejvadász

Egy reménytelennek tűnő szerelem

A nagy leszámolás...

...egyenlőtlen feltételekkel

Filmplakát

Sergio Corbucci (1927-1990)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése