2013. december 22., vasárnap

George Sluizer: Nyom nélkül/Nyomtalanul/Spoorloos/The Vanishing (1988)

George Sluizer: Nyom nélkül/Nyomtalanul/Spoorloos/The Vanishing (1988)

Főszereplők: Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna ter Steege

Amerikai dvd-borító

Egy ifjú pár vidéki utazásra indul, majd egy kiadós veszekedés és gyors kibékülés után Rex egy benzinkúthoz hajt tankolás és bevásárlás céljából. A pár másik tagja, Saskia nemsokára bemegy az egyik üzletbe - és nyom nélkül eltűnik. Használható szemtanúk a tömeg miatt nincsenek, Saskiát mintha a föld nyelte volna el. Három év telik el, Rex még mindig a szerelmét keresi, pénzt és fáradságot nem sajnálva körbeplakátolja a környéket, tévéinterjúkat ad. Végül már csak ennyi marad: „Tudni akarom, mi történt vele.” Ezután váratlanul feltűnik valaki, aki némileg érintett az ügyben - maga az elkövető, egy francia kémiatanár, egyben családapa…

Kevés olyan film készült a thriller műfajában, amelynek olyan letaglózó befejezése lenne, mint a „Spoorloos” című holland darabnak. E befejezés során hősünk, Rex, és mi, nézők is egyszerre szembesülhetünk azzal, ami az eltűnt nővel, Saskiával történt három évvel korábban. És hogy Rex hogyan jut el idáig? A titok kulcsa érthető módon az emberrabló kezében van, aki macska-egér játékot játszik a kétségbeesett áldozatával. A példás családapa végül - rettenetes műve betetőzéseként - nem kis kockázatot vállalva kapcsolatba lép Rex-szel, és felajánlja neki a tudást, hogy minden részlet a helyére kerüljön a benzinkútnál történtekkel kapcsolatban.
George Sluizer filmje horrornak is nyugodtan tekinthető, azonban a pszichológiai fajtából. Bámulatosak azok a jelenetek, amelyekben részletesen dokumentálva láthatjuk, hogy az emberrabló milyen akadályokba ütközik, hogyan dédelgeti és fejleszti szörnyű tervét, valamint hogy micsoda elképesztő véletlenek kellettek ahhoz, hogy Saskia legyen a bűntett szenvedő alanya. Remek alakításokat is láthatunk, Gene Bervoets hatásosan sugározza a három teljes éve tartó szorongást, kétségbeesést, tudatlan tehetetlenséget, míg Bernard-Pierre Donnadieu szinte észrevétlen színészi eszközökkel alakítja a perfekcionista bűnözőt.
A forgatókönyvet is jegyző Tim Krabbé regényéből („Az aranytojás”) készült „Spoorloos” nagy sikert aratott, érdekes módon azonban az amerikai csúcsot, az Oscar-díjat nem érhette el, mivel a túl sok francia nyelvű dialógus miatt nem engedték a holland jelöltek közé. 1993-ra aztán e remekművet is utolérte a végzete, ugyanis elkészült az amerikai remake, melyről leginkább az juthat eszünkbe, hogy hogyan lehet szétrombolni az eredetit (Sluizer egyébként saját vállán vitte dédelgetett gyermekét a vesztőhelyre: maga ült a remake rendezői székébe).


A „Spoorloos”, talán mondanom sem kell, nem jelent meg idehaza dvd-n (a remake „természetesen” igen), külföldön viszont - ahogy illik - többek között a Criterion vette gondjaiba. Itthon legalább vhs-megjelenés volt, az Odeon (azok voltak a szép idők!) feliratosan jelentette meg a filmet. Aki szereti a megdöbbentő mozgóképeket, annak mindenképpen kötelező programként ajánlom a „Spoorloos”-t - e remekműre valószínűleg még Hitchcock is büszke lenne.

A mit sem sejtő pár utolsó közös útja

A bűntett

Saskia egyre távolabb...

...míg végül csak egy fotó marad utána

Egy balul sikerült próbálkozás

Egészen közel, és mégis távol

A nagy találkozás

Nem sokkal a tudás megszerzése előtt

Filmplakát

George Sluizer


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése