2013. december 10., kedd

Elem Klimov: Jöjj és lásd!/Igyi i Szmotri (1985)

Elem Klimov: Jöjj és lásd!/Igyi i Szmotri (1985)

Főszereplők: Alekszej Kravcsenko, Olga Mironova, Ljubomiras Lauciavicius, Vladas Bagdonas, Yuris Lumiste

Az angol duplalemezes dvd-kiadás borítója

Belorusszia, valamikor a második világháborúban: egy fiatal fiúért eljönnek a partizánok, hogy elvigyék magukkal a németek ellen. A fiú, akit Florjának hívnak, örömmel megy, de legnagyobb bánatára őt hátrahagyják őrizni a tábort. Itt összebarátkozik az egyik partizán barátnőjével, Glásával, akivel nemsokára át kell élnie minden elképzelhető borzalmat. Kisvártatva már bombák zuhognak az égből, az érkező német osztagok egész falvakat mészárolnak le, egy olyan rémálom kezdődik, amely nem akar véget érni… és a mindezt végigélő Florját eközben egyre öregebbnek látjuk.

Elem Klimov „Jöjj és lásd!” című műve minden idők egyik legnagyobb háború(ellene)s filmje. Klimov kíméletlenül bemutatja a legszörnyűbb dolgokat is, amelyek megtörténtek, így például egy egész falu kiirtását. A legborzasztóbb részletek azonban az arcokon találhatók meg. Glása arcán, amikor véletlenül egymásra dobált holttestek tucatjait pillantja meg Florja falujában; vagy Florjáén, amikor egy fénykép kedvéért pisztolyt szorítanak a fejéhez; vagy mindkét fiatalén, amikor a mocsaras vízen történő átkelés hirtelen kínszenvedéssé változik.
Az atmoszféra nem szimplán nyomasztó, hanem egyenesen fullasztó. Csupán kevés időre szabadulunk ki a véres valóságból, például akkor, amikor a két fiatal önfeledten játszik az erdőben.
Klimov örökké emlékezetes képeket alkot. Az érintetlen természet képei, ahol csak Florját és Glását látjuk; az ezt a békét szétzúzó bombák képét; a menekülő falusiak fából és sárból készült Hitler-bábját; a sötétben villódzó torkolattüzeket több mérföld távolságban, illetve a tehenet, amely e golyózápor közepette pusztul el; vagy azt a folyamatmontázst, melyben Adolf Hitlert láthatjuk visszafiatalodni. Ez utóbbi képsor, benne a puskát markoló, és vaktában lövöldöző Florjával egyben a megmaradt emberiességet is jelenti Klimov művében.

A „Jöjj és lásd!” technikailag is kiemelkedő. A képek a kevés dialógus ellenére is beszédesek, a természet megjelenítése a bombák leeséséig hasonlít egy elvarázsolt erdőre, vagy akár kastélyra is, amely felfedezésre vár. A hanghatások mellbevágóak, és ez különösen azért fontos, mivel Florja a bombatámadásban félig megsüketül (lásd Tom Hanks, „Ryan közlegény megmentése”, tizenhárom évvel később).
Aki látta a „Jöjj és lásd!”-ot, azt hiszem, soha nem fogja elfelejteni. Az utolsó félóra borzalmait valószínűleg semmiképpen, bár Klimov filmje több, mint egyszerűen a háború borzalmainak bemutatása: egy szürreális utazás a pokolban, mely utazás során a főhős (?) rövid idő alatt végképp felnőtté válik.

Talán mondanom sem kell, ez a kihagyhatatlan mestermű, amely a filmtörténelem egyik legfontosabb alkotása, a világ minden táján megjelent már dvd-n. Így gondolkodott a Mokép is, amikor a szovjet klasszikusok sorozatában helyet szorított Klimov filmjének. Idáig szép és jó minden, csak sajnos mindez nem vált valóra, és a magyar dvd-megjelenés elmaradt (pedig néhány fórumon már ki is elemezték, hogy milyen szép duplalemezes kiadás lesz). Mindazonáltal külföldről is érdemes beszerezni a dvd-t, hiszen minden gyűjteményben kötelező darab. Az angol változat - ha minden igaz - egy az egyben az, amelyik nálunk kijött volna; duplalemezes extra változat sok-sok bónusszal, melyekben interjút láthatunk (a már felnőtt) Alekszej Kravcsenkóval, Klimovval (aki sajnos már nincs közöttünk), de a forgatási képek és a történelmi háttérről szóló dokumentumfilmek is mind színvonalasak.

Nos, 2015 októberében végre megtört a jég, és az Etalon jóvoltából ez a remekmű végre hozzáférhető magyarul is dvd-n, ráadásul egy díszdobozos változatban is, melyben több évtized orosz klasszikusai is helyet kaptak.

Jöjj és lásd

Induláskor... irány a partizán tábor

Egy maroknyi partizán 

Találkozás az erdőben - Közeleg a pusztítás

A boldogság néhány perce

Glása meglátja a halottakat


A mocsárban

A sziget Hitler-bábja

A Führer ellenségei voltak ők is

A tehén sem maradhat életben

"Inzultáltam egy német katonát"

Túlerőben a védtelen falu ellen

Tömeggyilkosság

Csoportkép a "hősökről"

Jöjj és lásd...

Filmplakát

Elem Klimov (1933 - 2003)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése