2014. október 9., csütörtök

Caroline Link: Hontalanul Afrikában/Nirgendwo in Afrika (2001)

Caroline Link: Hontalanul Afrikában/Nirgendwo in Afrika (2001)


Főszereplők: Juliane Köhler, Lea Kurka, Matthias Habich, Merab Ninidze, Sidede Onyulo

Magyar dvd-borító

A harmincas évek végének Németországában egyre több inzultus éri a zsidókat, és küszöbön áll a világháború kitörése. Jettel Redlich, egy jómódú zsidó család Afrikába távozott fejének a felesége levelet kap férjétől, aki arra kéri, hogy lányukkal együtt utazzon utána Kenyába. Walter Nairobiban, egy farmon intéző, és ide várja szeretteit is. Az utazás számos bonyodalom ellenére sikeres, de ezután újabb nehézségek várnak a családra: rettegve várják a híreket Németországban maradt rokonaikról, és az új életkörülményekhez való alkalmazkodás is nehezükre esik…

Caroline Link nagyszabású történelmi drámája Stefanie Zweig önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült, és egy Afrikába menekült német zsidó család életének talán legnehezebb szakaszát mutatja be. Link műve - sok más, ebben az időszakban játszódó filmmel ellentétben - nem a németországi eseményekre kíváncsi, hanem azok hatására az Afrikában letelepedők életére. A drámai eseményekről nem képekben, jelenetekben, hanem levelekből értesülnek a szereplők, és mi, nézők is. A háború természetesen tényleges hatással is van Jettel, Regina és Walter életére, hiszen táborba zárják őket, a farmot kénytelenek a beilleszkedés kellős közepén elhagyni és csak számos bürokratikus akadály elhárulta után folytathatják a körülményekhez képest nyugodt afrikai életüket.

Az óriási változást az életkörülményekben minden szereplő másképp reagálja le, a rendezőnő fő célja pedig az ennek hatására beálló jellemváltozások bemutatása. Walter Süßkind, aki még 1933-ban emigrált Afrikába, már teljesen leszámolt korábbi életével, egyedül él, igazi társaságot csak az jelent számára, ha elautózik a Redlich-család farmjára. Walter Redlich ígéretes bírói pályát hagyott félbe, Afrikában nincstelen lett, a farmon mint fizetést nem kapó intéző dolgozik, legfontosabb feladata, hogy vizet találjon az állatoknak. A két újonnan érkezőnek, Jettelnek és az ötéves Reginának talán a legnehezebb, de a gyermek bámulatos sebességgel illeszkedik be az új környezetbe, és tanul meg kommunikálni a helyiekkel. Jettel ezzel ellentétben ki nem állhatja új otthonát, ahogyan a farm szakácsának, Owuornak mondja: „nem maradunk sokáig”. A nő a pénzhez és a jómódhoz szokott, az utazásra a férje által levélben kért hűtőszekrény helyett az Afrikában teljességgel haszontalan drága porcelánokat csomagolja be nagy gonddal, a maradék pénzükön pedig egy estélyi ruhát vásárol magának. Ekkor még alig hihető, de Jettelben megy végbe a legnagyobb változás. A kezdetben teljes erővel idegenkedő családanya az évek múlásával kezébe veszi a farm vezetését, megtanulja a nyelvet és férjével való vitái ellenére megtalálja a boldogságot (itt kell megemlíteni, hogy Zweig művében ez nem egészen így történik).

Link az eseményeket lassan hömpölyögteti, és mindvégig vigyáz arra, hogy az egzotikus helyszín ellenére a helyi folklór helyett az emberi kapcsolatok, és a Redlich-család sorsa legyen az előtérben. Az összes karakter megkapja az őt megillető időt, egyáltalán nem érezhető az, hogy a szereplők közül bárki is el lenne hanyagolva a több mint kétórás játékidő alatt. Fontos még ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy Link kitűnő érzékkel vágott ki olyan jeleneteket a film végső változatából, amelyek jelentősen lassították volna az eseményeket, mintegy a néző szájába rágva, hogy éppen mi történik. A végeredmény egy rendkívül intelligens és megható családi dráma, melynek végén valószínűleg a néző is ugyanúgy fog érezni Afrika iránt, ahogyan Jettel Redlich, amint a vonatból kihajolva megérinti a gyümölcsöt áruló asszony kezét.

Nehéz idők Németországban

Walter türelmetlenül várja családját

Regina gyorsan új otthonra talál

Süßkind, a magányos farkas csak titkon reménykedik

Walter és Jettel: újra együtt?

Filmplakát

Caroline Link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése