2014. szeptember 23., kedd

Nagisa Oshima: Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence!/ Merry Christmas Mr. Lawrence (1983)

Nagisa Oshima: Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence!/ Merry Christmas Mr. Lawrence
 (1983)

Főszereplők: David Bowie, Ryûichi Sakamoto, Tom Conti, Takeshi Kitano, Jack Thompson

Magyar dvd-borító

1942-ben járunk, egy japán világháborús fogolytáborban, ahol a rendet egy Yonoi nevű tiszt tartja fenn. A több száz szövetséges hadifogoly közé új ember érkezik, Jack Celliers, aki személyiségével óriási hatást gyakorol Yonoi-ra. A japán meg akarja tenni Celliers-t a foglyok vezetőjének, de az folyamatosan ellenáll, és áthágja a tábor szabályait. Mindketten tudják, hogy nemsokára elérkezik az ideje egy végső konfrontációnak…

A japán rendezőzseni, Nagisa Oshima olyan botrányfilmekkel vonult be a történelembe, mint „Az érzékek birodalma (1976)”, a „Max mon amour” (1986), vagy „A szenvedélyek birodalma” (1978). Angol produkcióban készült filmje, a „Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence!” a maga módján szintén egy rendkívül provokatív dráma, amely egyértelműen nem követi a börtönben, illetve fogolytáborban játszódó filmek receptjét. Ezt bizonyítja, hogy a közel kétórás játékidő alatt csupán egy rövid szökési jelenet van, amely szintén nem éppen konvencionálisan ér véget. Az atmoszféra egyedi. Valami megmagyarázhatatlan, hipnotikus valami rejtőzik a jelenetekben, amitől azokról nem bírjuk levenni a szemünket. Ehhez hozzájárul a gyönyörű, szürreális hangulatot teremtő zene, amely az érzelmi csúcspontok alatt (mint például a már említett szökési jelenet végén) felhangosodik. A dallamokért a Yonoi-t játszó Ryûichi Sakamotónak mondhatunk köszönetet, aki a szerepre egyébként csak sokadik jelölt volt. Jack Celliersként David Bowie-t láthatjuk, aki pályafutása, és a nyolcvanas évek egyik legemlékezetesebb férfialakítását nyújtja (Oshima a Broadway-n, az „Elefántember” előadása alatt szemelte ki magának).

De nemcsak Yonoi és Celliers játszik főszerepet a filmben. A címszereplő, John Lawrence szintén kulcsfigura (és ő testesíti meg Laurens Van der Post írót, kinek regénye, a "The Seed and The Sower" volt az alap). Lawrence jelenti a racionalitást, a gondolkodást, a műveltséget ebben a pokolban - folyékonyan beszél japánul, tisztában van vele, hogy Japán anno megverte az oroszokat és ő az, akire időnként még a fogvatartóik is hallgatnak. Lawrence szerepében Tom Contit láthatjuk, aki mindig az adott forgatási nap előtt, hallás után sajátította el japán nyelvű dialógusait. Az általa alakított tiszt kapcsolata Harával (Takeshi) az egyik, Yonoi és Celliers párosa pedig a másik pillére a történetnek. Utóbbiak talán definiálhatatlanul viszonyulnak egymáshoz. Valószínűleg szerelemnek is lehet hívni, különösen a japán részéről (az addig nem tapasztalt érzelemhullám Celliers tárgyalásán borítja el Yonoi-t, nem véletlen, ahogy a kamera a vádirat felolvasása közben lassan ráközelít). Egyfajta spirituális - és szexuális - kötelék is keletkezik kettejük között, de a háborús vetélkedés is jelen van (állj ki velem, ha legyőzöl, szabad vagy - teszi például a szokatlan ajánlatot Yonoi Celliers szökési kísérlete közben). A konvencionálisnak semmiképpen sem nevezhető kapcsolat aztán a film legfontosabb és leghíresebb jelenetében csúcsosodik ki, amely egyben mindkettejük és még sok száz jelenlévő további sorsát is meghatározza.

A „Boldog Karácsonyt, Mr. Lawrence!”-nek egyértelműen ott van a helye a legjobb és legfontosabb háborús drámák sorában. Oshima remekműve az önfeláldozás, a tisztelet, a szenvedés és a titkos bajtársiasság filmje is egyben. 

Jack Celliers

Lawrence megpróbálja leállítani a kegyetlenkedést

Kivégzés előtt?

Yonoi párbajra hívja foglyát

Egy döntő pillanat

Celliers sorsa megpecsételődni látszik

A háború vége, felcserélt szerepek: Hara és Lawrence

Filmplakát alternatív címmel

Nagisa Oshima (1932 - 2013) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése