2014. augusztus 25., hétfő

Götz Spielmann: Revans/Revanche (2008)

Götz Spielmann: Revans/Revanche (2008)

Főszereplők: Johannes Krisch, Irina Potapenko, Andreas Lust, Ursula Strauss, Johannes Thanheiser, Hanno Pöschl

Magyar dvd-borító

Alex egy bordélyban dolgozik, közvetlenül a főnök keze alatt, egyfajta kisegítőként. Amikor beleszeret az egyik lányba, az Ukrajnából érkezett Tamarába, tudja, hogy valamit tennie kell, ha ketten boldogulni akarnak. Tamarára a főnök is szemet vet, és a luxusprostituált „rangjával” kecsegteti, valamint egy nagy, saját lakással. Alexnek azonban más tervei vannak: gyorsan akar pénzt szerezni, aztán lelépni szerelmével Spanyolországba. A pénzszerzés bankrablás útján történik, de a végrehajtás során sorsa összefonódik egy véletlenül arra járó rendőrével, és annak feleségével. Az összekötő kapocs egy gyilkosság, amit a rendőr merő véletlenségből követ el…

Götz Spielmann monumentális drámájának egyik fő szimbóluma a fát vágó férfi. A férfi, esetünkben Alex, akiben hihetetlen indulatok kavarognak, de aki lehetőségeihez képest bámulatos önmérsékletet mutat a külvilág felé. Csak a fadarabok záporoznak, de azok szinte megállás nélkül. Óriási fájdalom, keserűség, a megtervezett, ám összezúzott jövő felett érzett düh és a bosszúvágy keveredik össze Alex fejében, aki nagyapja erdőszéli farmjára húzódik vissza a balul sikerült bankrablás után, és a favágáshoz menekül. A fájdalom gyorsan átadja (első) helyét a sorban a bosszúnak, a férfi ugyanis megtudja, hogy nem messze onnan él feleségével a rendőr, aki mindent lerombolt Alex életében. A bosszú beteljesedése egyszerűnek tűnik: a rendőr mindig egy meghatározott útvonalon tart futóedzést, szimplán csak egy fa mögül hátba lehetne lőni. A látszat ellenére azonban Alex egy racionális lény. Bár börtönviselt, és a bankrablással bebizonyítja, hogy további bűncselekményektől sem riad vissza, ebben a helyzetben mégis inkább visszafogja magát, gondolkozni kezd az ösztönös - és talán pillanatnyi elégedettséget jelentő - bosszú helyett, és aprítja a fát.

Nem sejti, hogy a rendőr ugyanúgy szenved, mint ő. Kollégái között nem érzi jól magát többé, neki, a kitűnő céllövőnek már remegnek a kezei és magányos futásai szünetében egyre csak a gyilkosság áldozatának fényképét bámulja. Ekkor a dolgok szinte maguktól kezdenek a helyükre kerülni. Belép Alex életébe Susanne, a rendőr felesége, aki hiába várja, hogy végre teherbe essen. A három súlyos lelki terhet cipelő ember között ettől fogva láthatatlan kötelék alakul ki, amely erőszakba is torkollhatna. De a befejező képek optimizmust sugallnak: a farm fái - az öregember jóslatának megfelelően - addig soha nem látott termést hoznak. A termést összegyűjtő Alex látványa nem halált, hanem a születést, valami újnak a kezdetét jeleníti meg.

A „Revans” azonban nemcsak szimbólumai, hanem erőteljes alakításai (különösen Johannes Krisch Alex szerepében), zene híján is lebilincselő hangulata és örökérvényű mondanivalója miatt is kötelező néznivaló.   

Alex és Tamara a közös jövőt tervezgeti...

... miközben Tamara alja munkát végez

Egy "csábító" ajánlat

Egy félresikerült bankrablás

A pillanat, ami megváltoztatja Alex és Tamara életét

A farmon felpezsdül az élet...

... és hullik a fa

Alex válaszúton

Filmplakát

Götz Spielmann


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése