2014. augusztus 3., vasárnap

Claude Sautet: Néhány nap velem/Quelques jours avec moi (1988)

Claude Sautet: Néhány nap velem/Quelques jours avec moi (1988)

Főszereplők: Daniel Auteuil, Sandrine Bonnaire, Jean-Pierre Marielle, Dominique Lavanant, Vincent Lindon, Dominique Blanc, Tanya Lopert

Francia dvd-borító

Nagy az izgalom a Pasquier-családban: Martial (Daniel Auteuil), a család szeme fénye kijön a klinikáról. Martial labilis személyisége miatt került a négy fal közé, de amikor újra elfoglalja a helyét a társadalomban, meglepetések sorozatát okozza. A Pasquier-család hatalmas vagyona és bolthálózata nem túlságosan érdekli, de váratlanul nagy szorgalommal veti bele magát utóbbi könyvelésébe. Martial körútjának első állomásán Fonfrin úr (Jean-Pierre Marielle) a főnök, akinek van némi takargatnivalója az elszámolásokat tekintve. Martial aztán Fonfrin házában, egy vendégség során megpillantja azt, ami ezután teljesen megváltoztatja az életét. Ez a valaki nem más, mint Francine (Sandrine Bonnaire), Fonfrinék bejárónője. Martial ettől a perctől kezdve nem tud másra gondolni, csak Francine-re, és minden vágya, hogy a bejárónő a következő napokat vele töltse…

… ehhez pedig a létező legegyszerűbb módszerhez folyamodik: kibérel egy fejedelmi lakosztályt, majd estélyt szervez, ahová kölcsönkéri Fonfrinéktől Francine szolgálatait. Francine a helyszínre érkezve meglepve tapasztalja, hogy az estélyen egyetlen vendég van, és ez ő. Claude Sautet keserédes tragikomédiája le sem tagadhatná franciaságát, hiszen minden olyan könnyedén, gördülékenyen zajlik a vásznon a bő kétórás játékidő minden percében, ahogy azt az Eiffel-torony országából megszokhattuk. Sautet végig nagy örömét leli abban, ahogyan kigúnyolja az arisztokrata életmódot folytató állampolgárokat, avagy a felső tízezret. A legjellemzőbb jelenet, amikor a bolt igazgatója, egyben Martial vendéglátója nejével együtt hosszú órákat tölt az autóban a Martial által kibérelt lakosztály alatt. A házaspárt majd megöli a kíváncsiság, hogy kik lesznek a férfi vendégei az általa meghirdetett estélyen - mindez annak ellenére, hogy a Pasquier-ifjút egyáltalán nem szívlelik, és alig várják, hogy kitegye a lábát a városból. De hát milyen estély lehet az, amire őket már meg sem hívják?

Martial eközben újra elkezd élni. Csodálatos napokat tölt el Francine-nel annak ellenére, hogy az egy meglehetősen kétes hírű - kocsmatulajhoz, és egy kétbalkezes, de jólelkű másik férfihez is vonzódik.

A film csúcspontja egyértelműen az az összejövetel, amelyen Martial és Francine szinte minden vendégét megvicceli. De a vígjáték aztán szép lassan drámába fordul, és egy gyilkosság okoz tragédiát, melynek megtörténte után Martial tökéletes önfeláldozásról tesz tanúbizonyságot, és amely után a Francine-nel töltött néhány nap csak felejthetetlen emlék marad.

Martial alaposan meglepi Francine-t...

... aki viszont a balfácán Fernandhoz (Vincent Lindon) vonzódik

Martial igazán az alkalomhoz öltözött...

... de Fonfrin megbecsülését így is kivívja

Martial a tragédia kellős közepén

Claude Sautet (1924 - 2000)

                                                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése