2015. november 24., kedd

Bo Widerberg: Vágy és virágzás/Lust och fägring stor/All Things Fair (1995)

Bo Widerberg: Vágy és virágzás/Lust och fägring stor/All Things Fair (1995)

Főszereplők: Johan Widerberg, Marika Lagercrantz, Tomas von Brömssen, Karin Huldt, Nina Gunke, Frida Lindholm

Külföldi dvd-borító

1943, Malmö: Stig élete úgy zajlik, mint korosztályában bárki másé: iskolába jár, és a szex körül forog az agya. Egy nap új tanárnő kerül az osztály élére, a Stighez hasonlóan Stockholmból érkezett Viola. A fiú láthatatlannak gondolt csínytevései (szereti a teremben repkedő legyeket csúzlival lelövöldözni - halálos pontossággal) nem maradnak rejtve Viola előtt, de néhány négyszemközti eszmecsere után váratlan dolog történik - a tanár és diákja egymás karjaiban kötnek ki. A titkos légyottok a nő lakásán folytatódnak, immár az ágyban. A nő férje, az utazó ügynök Kjell úgy tűnik, mindebből semmit sem észlel…

Bo Widerberg egy nem hagyományos szerelmi drámát vetít elénk. Stiget elsősorban a kíváncsiság hajtja, hiszen osztálytársaival más témájuk szinte nincs is, mint a nők, és a szex. A tanárnő viszont már kiábrándult részeges férjéből, túl van egy idegösszeroppanáson, ráadásul már az első tanítási napon felfigyel a társainál komolyabbnak, érettebbnek tűnő Stigre. A szerelmi légyottok száma egyre gyarapszik, Stig ennek megfelelően egyre több napot tölt iskola helyett tanárnője lakásán (és ágyában). A fiú meglepetésére - miután a férj váratlanul hazaérkezve többször is meglepi a lakásban - Kjell nem nagyon törődik a helyzettel, az árust inkább Beethoven, és a kakukkos órába rejtett dugialkohol foglalkoztatja.

Widerberg utolsó filmjében csodálatos karaktereket alkot. Stiget fia, Johan játssza, aki ekkor 21 éves volt, de ennek ellenére tökéletesen személyesíti meg a 15 évest. Viola (Marika Lagercrantz), a vonzó angoltanárnő kezdetben valósággal újjászületik a titkos kapcsolattól, de amikor Stig egyre többször visszakozik, újra elveszti az önuralmát, és ennek tetőpontján már egy törött üveggel kényszerítené szexre Stiget.

A leglenyűgözőbb karakter azonban Kjell, művésznevén Frank. Az utazó ügynök (női ruhákkal kereskedik) nem gyanakvással, hanem barátsággal közeledik Stighez, és bevezeti a klasszikus zene birodalmába. Emlékezetes jelenet egyik közös lemezhallgatásuk, melynek során Beethoven gyönyörű dallamai alá beszűrődik Hitler mániákus szónoklatainak egyike. „Ugyanaz a nyelv” - nyöszörgi Kjell/Frank - „Nem tudom megérteni” - mondja, majd sírva fakad.

Ahogy telik az idő, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb, hogy a tanár-diák szerelmi viszony nem tartható tovább. A nő egy hatalmában álló lépéssel vet véget mindennek, mire Stig az ünnepélyes tanévzárón gúnyos gesztussal áll bosszút. És bár Stig rengeteget tanult az életről (szex, halál, megcsalás, bosszú), utolsó momentumként betör a már kiürült osztályterembe. Magához veszi a tanév közben számtalan alkalommal forgatott lexikonokat, ezzel egyben a tudást, és a könyvekkel, a tudással a kezében távozik, és válik felnőtté.

Stig tanárnője bűvkörébe kerül

A tanárnő hamar felfigyel tanítványára...

...de főleg szexuális értelemben

Stig szomszédja mindent megpróbál, hogy felkeltse az érdeklődést

Az indulatok elszabadulnak

Frank fölött győzelmet arat az ital

Moziplakát

Bo Widerberg (1930 - 1997)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése