2015. június 24., szerda

Danis Tanovic: Senkiföldje/No Man's Land (2001)

Danis Tanovic: Senkiföldje/No Man's Land (2001)

Főszereplők: Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip Sovagovic, Katrin Cartlidge, Simon Callow

Magyar dvd-borító

1993, a boszniai háború: egy kisebb csoport bosnyák felderítő a gomolygó ködben eltéved, majd egy viszonylag nyugodt éjszaka után, miután a köd eloszlik, gyilkos golyózáporba kerül. A vérengzést egyedül Ciki (Branko Djuric) éli túl, aki még idejében elér egy lövészárkot. Sokáig nincs nyugta, hiszen két szerb katona érkezik az árokba, akik közül az idősebb gyilkos tréfát eszel ki: az egyik halott bosnyák teste alá taposóaknát helyez, és úgy állítja be, hogy az azonnal felrobbanjon, amint a testet megmozdítja valaki. A szerbek azonban nem számolnak Cikivel, ráadásul kis idő múlva kiderül, hogy az aknára helyezett bosnyák katona még életben van…

Ebben az abszurd fordulatokkal teli történetben benne van a háború minden abszurditása. Danis Tanovic rendező mindezt fekete humorral és drámaisággal ötvözi, így hozva létre a valaha készült egyik legjobb háború(ellenes) filmet. A film jórészt két szálból tevődik össze, az egyik a bosnyák és szerb katona pszichológiai háborúja (melyben mindig éppen az áll nyerésre, akinél a fegyver van), a másik a rámenős, levakarhatatlan riporternő (Katrin Cartlidge) vesszőfutása a kéksapkásokkal, akik - leszámítva egyiküket - legszívesebben tétlenül üldögélnének. Mindebből már látszik, hogy Tanovic nem a háborús akciókra helyezi a hangsúlyt, hanem a karakterekre, és arra, ami a fejükben lejátszódik. A rendező egyébként a háború kitörése előtti estén éppen egy videoklipet vágott, majd amikor Szarajevóra már hullottak a bombák, egy iskolából elemelt kamerával forgatni kezdett. Talán mondani sem kell, az élete óráról órára veszélyben forgott. Szintén személyes élményei ihlették azt a kritikát is, melyet a Senkiföldjében a kéksapkások irányába megfogalmaz. A valósághoz képest - saját bevallása szerint is - még finoman is bánt a kritikával, hiszen az, hogy az események a lövészárkon túl, a külvilágba eljutnak, az egyik békefenntartónak köszönhető, amikor az a parancs ellenére kimegy a helyszínre. Arra a helyszínre, ahol a két ellenfél, a szerb és a bosnyák amellett, hogy mindketten azt állítják, a másik fél kezdte a háborút, egy időre ráébred, hogy mennyi közös vonásuk van.

Az emlegetett háború igazi borzalmát a sebesült, és az alá csúsztatott akna miatt mozdulatlanságra kárhoztatott Cera (Filip Sovagovic) révén láthatjuk meg. Véletlenek és óriási szerencse révén eljut hozzá a segítség, de a tűzszerésznek be kell látnia, hogy itt már ő is tehetetlen. Cerának nem marad más, mint a kezében egy fénykép szeretteiről - és amikor a kamera lassan eltávolodik tőle, és a kép elsötétül, már tudni fogjuk, hogy ez a kép szörnyűbb, mint egy halottakkal borított csatamező látványa.

Akinél a puska van, azé a lövészárok

"Ti kezdtétek a háborút!" - "Nem, ti!"

A kéksapkások csak nézői a drámának

Ha a világ is szemtanú, akkor már a vezetőség is terepszemlét tart

A tűzszerész is szembesül vele: az akna elmozdíthatatlan

Filmplakát

Danis Tanovic


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése